Kalite Politikamız
|
Yükseköğretim kalite güvence sistemini esas alan, ulusal ve uluslararası kalite yönetim sistemi standartlarını yerine getiren, sürekli iyileştirme ve yenilikçi yaklaşımları benimseyen, kalite yönetim modellerini geliştirmek ve uygulamaktır.
|
|
|
Eğitim-Öğretim Politikamız
|
Üniversitemizin eğitim-öğretim politikası aşağıdaki ilkelere dayanmaktadır.
1. Meslekî - Teknik Becerilerin Kazandırılması: Üniversitemizin tüm programlarında meslekî -teknik becerilerin kazandırılması esas alınmaktadır. Becerilerin kazandırılmasında yeterliğe dayalı eğitim anlayışı benimsenmekte, eğitim-öğretim önceden belirlenmiş yeterlikler doğrultusunda yapılmaktadır. Türkiye Yeterlikler Çerçevesi dikkate alınarak hazırlanan Bologna Bilgi Paketleriyle belirlenmiş olan yeterlikler ve bu yeterlikleri kazandırmaya yönelik öğretim ve değerlendirme yaklaşımı benimsenmiştir.
2. İnsanî Becerilerin Kazandırılması: Üniversitemiz öğrencilerine temel insanî beceri ve değerlerin kazandırılması hedeflenmiştir. Üniversitemizin tüm programlarında bulunan “Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı” dersi kapsamında evrensel insanî becerilere ek olarak kültürümüzün temel değerlerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
3. Öğrenci Merkezli Yaklaşım: Meslekî-Teknik ve insanî becerilerin kazandırılmasında öğrencilerin gelişim ve ihtiyaçları ile bireysel farklılıkları dikkate alınmakta; eğitim-öğretimin planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerinde öğrencilerin görüş ve beklentileri önemsenmektedir.
4. Eğitim-Öğretimde Kapsayıcı Anlayış: Üniversitemizde kapsayıcılık ilkesi benimsenmiştir. Bu ilke gereği tüm öğrencilere eşit imkânlar sağlanmaktadır. Ayrıca dezavantajlı gruplara gelişimlerini destekleyici ilave hizmetler sunulmaktadır.
5. Eğitim-Öğretimde Kalite Güvence Sistemi: Üniversitemiz eğitim öğretim süreçlerinde yeterlik temelli kalite güvence sistemi benimsenmektedir. Bu kapsamda Üniversitemiz tarafından geliştirilen “Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Portalı” (AYDEP) yüz yüze ve uzaktan eğitim süreçlerinde etkin şekilde kullanılmaktadır.
6. Hibrit Eğitim: Üniversitemizde eğitim-öğretim süreçlerinde koşullara bağlı olarak yüz yüze ve uzaktan eğitim modellerinin birlikte kullanılması benimsenmiştir. Üniversitemiz, uzaktan eğitim süreçlerinin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine imkan sağlayan güçlü bir teknolojik altyapıya sahiptir.
|
|
|
Araştırma-Geliştirme Politikamız
|
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin araştırma-geliştirme politikası aşağıdaki ilkelere dayanır.
1.AR-GE Kültürü: AR-GE kültürünü her düzeyde geliştirmeyi ve yaymayı hedefler.
2.Bölgesel Kalkınma Odaklılık: Araştırma projelerinde bölgenin ihtiyaçlarına yönelik olarak bölgenin potansiyel ve dinamiklerini etkin kullanmayı hedefler.
3.Etik: Araştırma süreçlerinde ve proje çalışmalarında etik ilkeleri gözetir.
4.Etkililik/Verimlilik: Araştırma alt yapısının ve kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımında etkililik ve verimliğe önem verir.
5. Girişimcilik: Üniversitemiz, AR-GE faaliyetleri kapsamında sektörler arasında ortak çalışmalar yürütmeye yönelik iş birliklerini önemser.
6.İhtisaslaşma: Bölgede ekonomik potansiyeli yüksek olan tarım ve jeotermal alanlarına yönelik araştırmalara öncelik verir.
7. İş Birliği: Kamu-Üniversite-Sanayi ve diğer paydaşlarla iş birliği yaparak toplumsal katkı süreçlerine destek verir.
8. Katılımcılık: Araştırma ve eğitim bütünlüğünü gözeterek, öğretim elemanları ve öğrencilerin araştırma süreçlerine katılımlarını teşvik eder.
9. Multidisipliner Yaklaşım: Araştırma projelerinin desteklenmesinde disiplinler arası projeleri öncelik verir ve teşvik eder.
10. Yenilikçilik: Yenilikçi AR-GE projelerini teşvik eder ve destekler.
|
|
|
Toplumsal Katkı Politikamız
|
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin toplumsal katkı politikası aşağıdaki ilkelere dayanır.
Sosyal Sorumluluk: Üniversitemiz toplumun farklı kesimlerine yönelik etkinliklerin yürütülmesinde sosyal sorumluluk ilkesini esas alır.
Kapsayıcılık: Toplumsal katkı bağlamında yürütülen faaliyetlerde toplumun tüm kesimlerini gözeten kapsayıcılık ilkesini benimser.
Çevresel Duyarlılık: Topluma yönelik faaliyetlerde çevresel faktörleri dikkate alır ve koruyup geliştirmeye özen gösterir.
Kültürel Duyarlılık: Toplumsal katkı amaçlı faaliyetlerin yürütülmesinde bölgenin ve ülkenin kültürel değerlerini koruma ve geliştirmeyi esas alır.
İhtiyaç Odaklılık: Toplumsal katkı odaklı faaliyetlerde bölgenin beklenti ve ihtiyaçlarına öncelik verir.
Geliştirme ve Değer Katma: Yürüttüğü toplumsal katkı faaliyetleri ile toplumun birikimini geliştirmeye ve güçlendirmeye önem verir.
- Ulusal ve uluslararası bilimsel ve kültürel etkinlikler düzenleyerek toplumun bilgi, kültür, sanat, sosyal ve ekonomik gelişimine katkıyı önemser, üniversite-şehir bütünleşmesine öncelik verir.
- Yürütülen sosyal ve kültürel faaliyetlerde bölgenin değerlerini göz önünde bulundurur.
|
|
|
İnsan Kaynakları Politikamız
|
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin insan kaynakları politikası aşağıdaki ilkelere dayanır.
- Kaynak Yönetimi: İnsan kaynaklarının istihdamı ve dağılımda; kurumun stratejik planlarında yer alan misyon, vizyon ve kalite politikası ile iş analizi, norm kadro yönetmeliği, ihtiyaçlar ve nitelik önceliğini dikkate alır.
- Mesleki Gelişim: Çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerini sürekli destekler.
- Performans Değerlendirme: Çalışanların performans değerlendirme sonuçlarını dikkate alarak takdir, tanıma ve ödüllendirme sistemini uygular.
- Kurumsal Aidiyet: Çalışanların memnuniyetini ve kurumsal bağlılığını arttırmak ve kurum içi iletişimi güçlendirmek amacıyla motivasyon artırıcı sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere önem verir.
- İş Sağlığı ve Güvenliği: Çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini gözeterek güvenli çalışma ortamı sunar.
|
|
|
Bilgi Güvenliği Politikamız
|
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Politikası aşağıdaki ilkelere dayanır.
- Personelin, öğrencilerin ve tüm paydaşların bilgi varlıklarına güvenli bir şekilde erişimini sağlamayı,
- Bilgi varlıklarının gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini korumayı,
- Bilgi varlıkları üzerinde oluşabilecek riskleri değerlendirmeyi ve yönetmeyi,
- Kurumun güvenilirliğini ve itibarını korumayı,
- Bilgi güvenliği politikasını uygulamayı, kontrolünü yapmayı ve ihlali durumunda gerekli görülen yaptırımları uygulamayı,
- Tabi olduğu mevzuat ile uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini karşılamaktan, iç ve dış paydaşlara yönelik kurumsal sorumluluklardan kaynaklanan bilgi güvenliği gereksinimlerini sağlamayı,
- İş/hizmet sürekliliğine, bilgi güvenliği tehditlerinin etkisini azaltmayı, işin sürekliliği ve sürdürülebilirliğini sağlamayı,
- Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) kontrol altyapısı ile bilgi güvenliği seviyesini korumayı ve iyileştirmeyi,
- Bilgi güvenliği farkındalığını arttırmak amacıyla yetkinlikleri geliştirecek eğitimleri sağlamayı, taahhüt eder.
|
|
|
Uluslararasılaşma Politikamız
|
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Uluslararasılaşma Politikası aşağıdaki ilkelere dayanır.
- Üniversitemizin sahip olduğu uluslararası iş birlikleri sayesinde üretilen fikri mülklerle (proje, patent, kongre, konferans, sempozyum vb.) yurtdışına öğrenci, araştırmacı, idari personel ve öğretim üyesi göndermek,
- Yurtdışından paydaşlarla ortak akademik programların oluşturulması, araştırma ve geliştirmede ortaklıkların sağlanması yoluyla ülke ekonomisine katkı sağlamak ve Üniversitemizin uluslararası alandaki rekabet gücünü (ranking) arttırmak,
- Türkiye için bir barış kuşağı inşa edecek olan gönül elçilerinin yetiştirilmesi adına Üniversitemize gelecek Uluslararası öğrencilerin nicelik ve niteliğinin arttırılmasını sağlamak,
- Yetiştirilen uluslararası öğrenciler, ikili iş birlikleri, uluslararası akademik etkinlikler gibi faaliyetlerle Türkiye’nin “olumlu” imajının uluslararası alana ihracına katkı sağlamaktır.
|
Çevre ve Enerji Politikamız
|
Üniversitemiz, çevre duyarlılığı ilkesine bağlı olarak, ilgili yasal yükümlülükler ve diğer uygunluk ölçütleri kapsamında, çevrenin korunması ve iyileştirilmesi yoluyla küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmayı amaçlar. Bu amaç doğrultusunda; enerjinin verimli kullanılmasını, atık geri kazanımı faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasını, enerji verimliliği ve çevre konusunda bilinç oluşturulmasını ilke olarak benimser.
|
Döngüsel Ekonomi Politikamız
|
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin döngüsel ekonomi politikası aşağıdaki ilkelere dayanmaktadır.
Atık Yönetimi; Üniversitemiz kampüslerinde atık yönetimi uygulanmaktadır. Döngüsel ekonomi politikası çerçevesinde atıkların yönetilmesi için yönergeler ve talimatlar bulunmakta geri dönüşüm, katı atık bertarafı, gıda ve sera atıklarından kompost çalışmaları, suyun yeniden kullanımı ile korunması ve israfın önlenmesi için ekosistemindeki paydaşlarını ve çalışanlarını teşvik etmektedir.
Karbon Nötr Çalışmaları; Çevreye duyarlılık (doğayı koruma, arazi kullanımı, ağaçlandırma yapmak) esasını benimseyen üniversitemiz karbon ayak izini en aza indirecek çalışmaları bir kültür olarak benimseyerek desteklemektedir.
Satın Alma Yönetimi; Üniversitemizin tüm birimlerinde satın alma sürecinde enerji tasarrufu sağlayan, atıkları önlemeye yönelik yeniden kullanıma uygun, kompostlanabilir, su ve enerji tasarruflu, kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak şekilde alıma gidilmesi yaklaşımı benimsenmiştir Sosyal Sorumluluk Çalışmaları; Üniversitemiz, toplum ve çevreyi gözeterek yaşanabilir bir Çevre ve Enerji Politikasını esas alır. Bu bağlamda öğrenci toplulukları, idari ve akademik birimler ve ekosistemi içerisinde yer alan paydaşları ile toplumda sürdürülebilir yaşam tarzının oluşması için eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, sosyal sorumluluk çalışmaları yapmayı ilke edinmiştir.
Yenilenebilir Enerji Yönetimi; Üniversitemiz temiz bir çevre ve sürdürülebilirlik ilkesini benimsemektedir, Bu kapsamda enerji verimliliği için çalışmalar yapmakta, doğal kaynaklardan temiz enerji üretimi (güneş enerjisi panelleri, jeotermal ve hidrojen enerjisi kullanımı), yenilenebilir enerji kullanımı ve yeni kaynaklar geliştirmeye yönelik araştırmaları desteklemektedir.
|
Değişim Politikamız
|
Üniversitenin değişim politikası, Kalite Yönetim Koordinatörlüğünün koordinasyonunda Üniversite Kalite Komisyonu tarafından belirlenir. Değişim politikası kalite, eğitim-öğretim, araştırma geliştirme, yönetim, toplumsal katkı süreçlerini kapsayan uygulamalara yöneliktir.
|